Alles wat je moet weten over bedrukte koffiebekers.


Meer informatie nodig over bedrukte koffiebekers? Het is soms lastig om te beslissen over bedrukte koffiebekers omdat het voor veel mensen onbekend terrein is. In dit uitgebreide artikel staat alle informatie over de verschillende aspecten van bedrukte koffiebekers.

 

 1. Waarom bedrukte koffiebekers
 2. Bedrukte koffiebekers en horeca.
 3. Soorten koffiebekers. 
 4. Kwaliteit bedrukte koffiebekers.
 5. Hoe worden koffiebekers gerecycled? 
 6. Accessoires bedrukte koffiebekers. 
 7. FSC keurmerk.
 8. Prijzen bedrukte koffiebekers. 
 9. Plastic bekers. 
 10. Conclusie

1. Waarom bedrukte koffiebekers?

Er zijn onwijs veel redenen waarom er gebruik moet worden gemaakt van een bedrukte koffiebeker. Nederland staat zeer hoog in de lijst met aantal koffiedrinkers dus als er ergens een land is waar bedrukte koffiebekers een goede keus zijn dan is het wel Nederland! Bedrukte koffiebekers hoeven absoluut niet alleen maar in de horeca gebruikt te worden maar zijn ook een goede keus voor op kantoor. De huisstijl kan doorgevoerd worden in de koffiebekers en dit is heel goed voor de branding van een merk. Wanneer er klanten op bezoek komen en er wordt een verzorgde en mooi bedrukte koffiekop aangeboden geeft dit een verzorgde indruk. Nu wordt er natuurlijk gedacht; dit is alleen interessant voor grotere bedrijven maar dat hoeft absoluut niet. Bedrukte koffiebekers zijn ook verkrijgbaar in kleinere oplages en dit hoeft absoluut niet prijzig te zijn. 

Omdat de koffiebekers ook verkrijgbaar zijn in kleinere oplages is het ook leuk om af te wisselen met de verschillende boodschappen op de bekers. De koffiebeker kan gezien worden als een communicatiemiddel waarmee een boodschap wordt overgebracht. Bij de lancering van een nieuwe campagne kan dit meegenomen worden op de koffiebeker; de mogelijkheden zijn eindeloos.  Denk ook maar eens na hoe lang er eigenlijk naar een flyer of tijdschrift wordt gekeken, een koffiebeker is hiervoor een goed alternatief. Een koffiebeker kan eigenlijk gewoon gezien worden als een nieuwe en voordelige marketingtool.

 

2. Bedrukte koffiebekers in de horeca.

Voor horeca zaken kunnen bedrukte koffiebekers eigenlijk ook gewoon ingezet worden als een marketingtool en geeft het tevens ook een verzorgde look. Het inzetten van reclame voor bedrukte koffiebekers biedt de klanten en ook de omstanders van de koffiebeker zien eigenlijk gewoon reclame van de horeca tent waar de koffie is afgehaald. Het biedt een uitgelezen kans om de company image op te bouwen en een band op te bouwen met bestaande klanten. Daarom is het ook van groot belang dat de koffiebeker bedrukt wordt in een stijl die goed past bij de branding van het hele bedrijf. Een leuk weetje is dat : “ 82% van de klanten denkt dat een originele bedrukking de perceptie van het merk beïnvloed”. Daarom is het natuurlijk erg belangrijk dat er een originele  en verzorgde bedrukking wordt toegepast.

Naast horeca zaken is het  ook heel interessant om (koffie)bekers te bedrukken voor het gebruik op festivals of evenementen. Koffiebekers worden natuurlijk niet altijd braaf in de prullenbak gegooid en liggen zo nu en dan nog wel eens hier en daar op een festival terrein. Dit is erg goed voor de blootstelling en hierdoor blijft het merk gemakkelijk hangen bij mensen in de gedachtes van de voorbijganger. 

 

3. Soorten koffiebekers.

Er zijn verschillende soorten koffiebekers waar uit gekozen kan worden voor bedrukking. Het is natuurlijk afhankelijk van wat de wensen zijn en waar de koffiebeker voor gebruikt gaat worden. Er zijn enkelwandige koffiebekers beschikbaar voor de koudere dranken en waarbij er niet de mogelijkheid is dat de handen verbranden. Daarnaast is er de optie voor een dubbelwandige koffiebeker voor de warme dranken. Tot slot kan er gekozen worden voor een thermo koffiebeker, deze wordt aangeraden bij het serveren warme dranken. Al deze varianten kunnen ook nog in een BIO vorm verkregen worden.

Enkelwandige koffiebekers zijn een goede optie om te gebruiken voor koude dranken. De naam zegt het al, deze beker bezit over een enkele wand en houdt daarom warmte en kou niet goed tegen.  Omdat de koffiebekers maar een enkele wand hebben is dit ook de goedkoopste variant om uit te kiezen.

De dubbelwandige koffiebeker wordt meer gebruikt voor warmere dranken. De naam zegt het natuurlijk al, dubbelwandig betekend dat de beker een dubbele wand heeft en hierdoor wordt de beker extra goed geïsoleerd. Het drankje wat in de koffiebeker zit blijft op deze manier beter op temperatuur en de persoon die het drankje beet heeft zal ook geen ongemak ervaren door de temperatuur van het drankje in de beker. Wanneer de dubbelwandige papieren beker 225 ml wordt afgenomen is het de goedkoopste in zijn soort wanneer het in grote volumes wordt afgenomen.

De thermo variant van de papieren koffiebekers wordt aangeraden wanneer er warme dranken worden geserveerd. Er zit een speciale soort thermo laag tussen de twee papieren lagen en hierdoor wort de warmte extra goed geïsoleerd. Deze beker wordt ook het vaakst gekozen om te gebruiken voor koffie take-way. Tevens zit aan de onderkant van de beker een onbedrukte witte voet van ongeveer 1 cm, dit zorgt er ook voor dat het drankje in de beker extra warm blijft. Het komt op deze manier niet in aanraking met koude oppervlaktes en dit is natuurlijk ook goed voor de temperatuur van het drankje.

Zoals eerder vermeld is er ook de mogelijkheid om alle bekers in een BIO versie af te nemen. Hier zal meer informatie over volgen bij het volgende hoofdstuk kwaliteit bedrukte koffiebekers.

 

4. Kwaliteit bedrukte koffiebekers.

Papieren koffiebekers zijn natuurlijk veel beter voor het milieu dan bekers gemaakt van plastic. De papieren koffiebekers van tegenwoordig worden net iets anders geproduceerd als vroeger. De papieren koffiebekers van vroeger werden aan elkaar gelijmd en waterdicht gemaakt door een bepaald soort klei. Dit klinkt misschien gek maar deze klei is uiteraard geschikt om in aanraking te komen met voedsel. De klei werd gebruikt voor het waterdicht maken van de koffiebeker, doormiddel van een soort rotatie werd het aangebracht over de gehele oppervlak van de beker. Dit was geen ideale toepassing omdat bij het nuttigen van koude dranken de condensatie aan de buitenkant werd opgezogen door het karton. Hierdoor was er minder drink comfort dan gewenst.

Er werden wat aanpassingen gedaan aan de beker en op deze manier was het wat prettiger drinken. De binnen- en buitenkant van de beker werd met was bespoten en dit zorgde er meteen voor dat de beker helemaal waterdicht was. Na het bespuiten met was werd er toch geconstateerd dat was niet de juiste oplossing was. Verschillende onderzoeken werden uitgevoerd en polyethyleen kwam eruit als winnaar. Dit zorgde ervoor dat de beker geheel waterdicht was en gemakkelijk aan elkaar verwerkt kon worden. Polyethyleen, ook wel HDPE genoemd, is één van s’werelds meest gebruikte kunststoffen. Het wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt maar dus ook voor het produceren van koffiebekers.

Al eerder benoemd maar alle verschillende soorten koffiebekers zijn ook verkrijgbaar in een bio versie. Deze bio versie is voorzien van een PLA-coating (polylactide). PLA , polomelkzuur, is gemaakt van plantaardige grondstoffen denk hierbij aan suikerriet, maïszetmeel of glucose. Deze bekers zijn een goede keuze wanneer er voor gekozen wordt om op het milieu te letten. De koffiebekers zijn biologisch afbreekbaar, maar dat betekend niet recyclebaar. De bekers kunnen niet worden aangepast tot nieuw karton maar enkel worden gecomposteerd. De bekers met een PLA coating worden heel anders verwerkt dan het normale papier en karton afval. Het is niet mogelijk om gewoon papier te verzamelen samen met de koffiebekers.

 

5. Hoe worden koffiebekers gerecycled?

Vroeger was het een erg groot probleem om koffiebekers te recyclen, dit was het geval omdat het heel erg lastig was om de coating te scheiden van het karton. Door alle nieuwe technologieën en aanpassingen is dit wel mogelijk en is het veel gemakkelijker om de koffiebekers te recyclen. De koffiebekers worden doormiddel van een shredder in kleine stukjes knippen en hierdoor laat de coating op de koffiebeker los. De kleine snippers die hieruit komen worden geweekt en daardoor ontstaat een soort pulp. Mocht er toch nog wat inkt achterblijven op het pulp worden deze met luchtbellen verwijderd. Als alle inkt is verwijderd wordt de pulp gebleekt. Als al deze stappen zijn doorlopen en het gezeefd en verwarmd is worden er droge vezels gecreëerd die kunnen worden gebruikt als grondstof voor nieuw papier. Denk bijvoorbeeld aan toiletpapier of servetten.

Vaak kan natuurlijk niet alles van het materiaal gebruikt worden en mocht er nog wat over blijven dan kan dit worden verbrand in een afvalenergie centrale, dit heeft ook weer een doel want hierbij komt er weer energie vrij. Voor de koffiebekers die zijn voorzien van een PLA coating werkt dit weer net iets anders. Deze bekers worden apart ingezameld en in een biovergistingsinstallatie verwerkt. Het karton van de bekers kan hier wel gewoon voor worden gebruikt. Door de vergisting wordt er biogas en meststof gemaakt, dit kan weer omgezet worden in compost wat gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden.

 

6. Accessoires bedrukte koffiebekers.

Wie aan bedrukte koffiebekers denkt moet natuurlijk ook meteen denken aan andere producten die hiermee gemoeid komen. Wanneer er een kopje koffie wordt gedronken is voor veel mensen de melk en suiker onmisbaar. En er moet  ook iets zijn om de koffie door te roeren, hiervoor kan een roerstaafje goed gebruikt worden. En last but not least is er ook een deksel nodig om de koffiebeker af te sluiten, deze is tevens in verschillende maten en vormen verkrijgbaar bij 123Bedrukte Koffiebekers.

De suiker- en melksticks die verkrijgbaar zijn in de webshop van 123Bedrukte Koffiebeker zijn ook helemaal aan te passen aan de huisstijl. Het papier van de stick kan een specifieke kleur krijgen en daarnaast is het ook mogelijk om een slogan of logo op de stick te plaatsen. Dit is natuurlijk extra leuk om neer te zetten op de koffiebar en mee te geven wanneer er koffie to go wordt besteld. Het is wel enkel mogelijk om de sticks te bedrukken in grotere oplages. De kleinste afname die gedaan kan worden is 500 stuks.  

Met het milieu in het achterhoofd is het natuurlijk een stuk beter om houten roerstaafjes in te kopen dan plastic roerstaafjes. Er wordt vaak als argument gebruikt dat het een stuk minder lekker is om een houten roerstaafje te gebruiken omdat dit een gekke nasmaak geeft maar dit is zeker niet altijd het geval. Om deze reden wordt er soms toch nog voor plastic roerstaafjes wordt gekozen. Máár houten roerstaafjes zijn toch net iets beter voor het milieu dus door dit mee te nemen in de beslissing kan dit wel een punt zijn om het alsnog te overwegen. De roerstaafjes zijn gemaakt van FSC hout en bezitten over het zo genaamde FSC kenmerk (lees hier meer over in het hoofdstuk FSC keurmerk).

Samengevat betekend dit dat de roerstaafjes geproduceerd zijn van hout uit gecontroleerde bossen en op een duurzame manier verwerkt. Er zijn twee varianten verkrijgbaar van de roerstaafjes, een 11 cm en een 14 cm. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van koffiebekers met verschillende afmetingen is het natuurlijk handig om beide roerstaafjes in te slaan. De roerstaafjes komen net als de suiker en melk sticks in een dispenser.

Tot slot het laatste accessoire voor de koffiebekers; de koffiedeksels. De deksels die gemaakt zijn voor de papieren koffiebekers worden ook gemaakt van polystyreen en sluiten de bekers perfect af. Hierdoor is het veel gemakkelijker om de koffie te vervoeren zonder te lekken. De deksels zijn verkrijgbaar in verschillende maten zodat ze voor grotere en kleinere koffiebekers gebruikt kunnen worden. Het leuke is wel dat de deksels in twee verschillende kleuren beschikbaar zijn en daarom goed aangeast kunnen worden aan de bedrukking van de koffiebeker. De koffiedeksel is ook voorzien van een drinktuit en kan hierdoor gemakkelijk tijdens het rijden of lopen uit gedronken worden.

7. FSC keurmerk.

De kwaliteit van de bestekzakjes is FSC, dit is de afkorting voor Forest Stewardship Council oftewel Raad voor goed bosbeheer. Wanneer producten een FSC keurmerk hebben betekend dit dat het product moet worden voldaan aan de hoogste eisen op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied. Er moet aan strenge eisen worden voldaan om een FSC keurmerk te ontvangen. Verschillende eisen die worden gesteld om het FSC keurmerk te ontvangen:

 • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden mogen niet aangeraakt worden.
 • Er mag ook geen hout gekapt worden langs waterlopen / steile hellingen.
 • Na het kappen van de bomen moet het bos de kans krijgen om te herstellen, er mag niet meer hout verdwijnen dan dat er terug kan groeien.

Het FSC keurmerk wordt niet enkel op massief hout gebruikt maar op alle producten waarin houtvezels zijn verwerkt. Roerstaafjes vallen hier ook onder want hier wordt natuurlijk hout in verwerkt.  De controle voor dit alles wordt geregeld door onafhankelijke certificerende organisaties.

 

8. Prijzen bedrukte koffiebekers.

De prijzen van de bedrukte koffiebekers zijn afhankelijk van de maat, soort en aantal koffiebekers die worden afgenomen. Bij elke maat koffiebeker staan de verschillende prijzen toegelicht. Het minimum aantal wat afgenomen moet worden is 1000 stuks. 

9. Plastic bekers.

(Deze zijn nu even niet in het assortiment van 123Beddrukte Koffiebeker, komen later terug). 
Op de website van 123Bedrukte Koffiebekers zijn ook plastic bekers beschikbaar. Dit zijn mooie grote plastic bekers met een ronde deksel waarin smoothies of milkshakes geserveerd kunnen worden. De smoothie bekers zijn gemaakt van gerecycled PET en uiteraard doorzichtig. De plastic cups worden begeleidend geleverd met een dome deksel met gat aan de bovenzijde voor rietjes. De bekers zijn in verschillende groottes beschikbaar: 0.3 liter, 0.4 liter en 0.5 liter.

De beker ziet er al zeer verzorgd uit door de mooie plastic kwaliteit en daarnaast is het ook nog eens mogelijk om de plastic beker te bedrukken! Dit maakt het ontwerp helemaal af en is daarbij ook goed voor de branding.

 

10. Conclusie.

Alles bij elkaar is het nog al veel informatie, heeft u advies nodig met betrekking tot het kopen van bedrukte  koffiebekers? De specialisten van het team van 123Bedrukte Koffiebeker hebben jarenlange ervaring helpen u graag met het adviseren en ontwerpen van bedrukte koffiebekers. Neem vrijblijvend contact met ons op!